Seremonia­­palvelut

Kauniit perhejuhlat rakennetaan aineksista, jotka ovat sopusoinnussa viettäjiensä maailmankatsomuksen kanssa. Kun kulttuuri muuttuu, muuttuvat aina myös juhlatavat. Häitä, nimenantoa ja hautajaisia on vietetty Suomessa jo tuhansia vuosia ennen kristinuskon saapumista, ja useat nykyisistä juhlatavoista ovatkin tuolta ajalta. Toisaalta taas monet ikivanhoilta tuntuvat perinteet ovat kiteytyneet nykymuotoonsa vasta aivan viime aikoina. Kauneimmat ja ikimuistoisimmat juhlat syntyvät sekä perinteitä että perheen omia arvoja kunnioittaen.

Juhlan ydin on seremonia

Ovatpa kyseessä sitten häät tai hautajaiset, tilaisuuden merkitys kiteytyy seremoniaan. Kaikki ulkoinen – kynttilävalaistus, juhlava pukeutuminen, hyvä ruoka ja tuoksuvat kukkaset – tarjoaa juhlalle puitteet ja tukee osaltaan sen onnistumista. Avain on kuitenkin ihmisten yhdessäolo, tunne yhteenkuuluvuudesta. Juuri sitä onnistunut seremonia tukee: ei ainoastaan tarjoamalla luonnollisille tunteille ilmaisukanavan, vaan samalla myös vahvistamalla niitä. Kauneimman juhlan ei tarvitse olla kallein. Perhejuhla voidaan rakentaa pullantuoksuisen kodikkaaksi tai toisaalta arvokkaaksi entisten aikain tapoja mukaillen.

Siviilijuhlat koronaepidemian aikana

Siviilijuhlat koronaepidemian aikana

Koronaepidemian tuomat rajoitukset näkyvät myös perhejuhlissa. Suvun ja ystäväpiirin kokoontumisista jää puuttumaan jotain olennaista, jos paikalle saadaan kutsua vain osa läheisistä. Elämänkaaren taitekohdat ovat kuitenkin tärkeitä myös poikkeustilanteissa, vaikka niiden juhlistamiseen silloin tarvitaankin tavallista enemmän luovuutta. Mahdolliset tarjoilut on parasta pitää yksinkertaisina ja esimerkiksi suosia valmiita annospaloja ja noutopöydän sijaan antaa tehtävään erikseen nimettyjen tarjoilijoiden jakaa niin syötävä kuin juotavakin. Käsidesiautomaateille on tarvetta myös yksityistilaisuuksissa ja niidenkin arkinen ilme voidaan niin haluttaessa somistaa tilaisuuden henkeen sopivaksi. Saattaapa joku näppärä kaaso tai kummi nostattaa juhlatunnelmaa myös askartelemalla hää- tai nimiäisväelle juhlan teemaa noudattavat kasvomaskit. Ja mikäli toisiaan seuraavista pandemioista syntyy yhteiskuntaamme uusi normaali, kenties muoti-ilmiöksi vielä nousevat vakavamminkin juhlavat, hautajaisteemaan soinnutetut hengityssuojaimet…?

Alla muutamia esimerkkejä tavoista, joilla siviilijuhlia voidaan järjestää turvasääntöjä noudattaen.

Tilaisuus ulkoilmassa

Jos epidemian silloinen vaihe ylipäätään sallii juhlien järjestämisen lämpimään vuodenaikaan, tartuntavaara pienenee jos tilaisuus järjestetään kokonaisuudessaan ulkosalla. Vaihtelevaan säähän on toki varauduttava esimerkiksi katosten ja sateenvarjojen avulla, ja luonnollisesti myös juhlan pukeutumiskoodi joustaa sääolojen mukaan. 

Etäosallistuminen

Globalisaation myötä olemme jo ehtineet tottua siihen, että joku juhlaväestä osallistuu tilaisuuteen etäyhteyksien varassa jopa toiselta puolelta maailmaa. Nyt näitä yhteyksiä on onneksemme mahdollista hyödyntää paljon suuremmassa mittakaavassa ja tuoda niiden avulla virtuaalisesti yhteen suurikin suku, joka ei koronakaranteenistaan voisi kokoontua samaan juhlahuoneistoon. Tilaisuus voi olla joko yksisuuntainen, jolloin etäosallistujat vain seuraavat tapahtumia videon välityksellä, tai siten interaktiivinen että koko juhlaväellä on fyysisestä sijainnistaan riippumatta tilaisuuden kulussa omat roolinsa ja puheenvuoronsa.

Ensin lähimpien kesken, myöhemmin koko joukolla

Joskus on tärkeää saada edes kaikkein läheisimmät heti koolle kasvotusten, ja jättää suosiolla isompi, varsinainen juhlatilaisuus järjestettäväksi myöhemmin sopivan tilaisuuden tullen. Näin ovat monet hääparit tähänkin asti tehneet: ensin virallinen siviilivihkiminen virka-aikana maistraatissa muutaman läheisen todistamana ja sitten kesäviikonloppuna varsinainen hääseremonia tahdotko-kysymyksineen koko suvun ja ystävien edessä. Ja koska maapalloistuminen on jo kauan vaikuttanut nimiäistenkin viettoon lähipiirin asuessa, opiskellessa, työskennellessä ja reppureissatessa jopa eri mantereilla, kaikkien vauvan läheisten saaminen koolle on normaalistikin usein vaatinut huomattavaa aikataulutusta ja toisinaan useamman eri juhlapäivänkin. Nyt koronatilanteessa toimii juhlan ykkösvaiheena esimerkiksi pieni videoitu seremonia, jossa vanhemmat julkistavat lapsensa nimen, ja jota sitten seuraavat kakkosvaiheen kunnon kalaasit, jahka tilanne on taas rauhoittunut riskiryhmillekin turvalliseksi. Juhlatunnelmaa ei varmasti laimenna, vaikka päivänsankari osallistuisi juhlaansa jo omin jaloin kontaten tai peräti juosten! 

Koronatilanteessa noudatettavaksi sopii myös jo pitkään yleistymässä ollut tapa, että vain vainajan lähimmät omaiset hyvästelevät hänet ennen tuhkausta ja varsinaiset hautajaiset saatto- ja muistotilaisuuksineen koko saattoväelle vietetään vasta uurnan äärellä. Etuna on, ettei uurnan kanssa ole rajoituksia paikan valinnassa, vaan käytettävissä on kappelien lisäksi laaja kirjo niin vuokrattavia juhlatiloja kuin esimerkiksi vainajan oma koti, kesämökki tai muu hänelle tärkeä paikka. Silloin kun saattotilaisuus halutaan pitää arkun äärellä voimassa olevista turvallisuusrajoituksista huolimatta, muistotilaisuus voidaan lykätä myöhempään ajankohtaan. Myös muistotilaisuuden paikan valinta on vapaa, järjestettiinpä tilaisuus ilman uurnaa tai sen kera. Uurnan asemesta tai lisäksi tilaisuudessa voi olla esillä vaikkapa valokuvia tai muuta vainajan yhteistä muistelua helpottavaa materiaalia.   

Puhuja- ja musiikkipalvelu poikkeustilanteessa

Pro-Seremoniain ammattitaitoiset puhujat ja muusikot ovat käytettävissä myös epidemia-ajan tilaisuuksissa tuomassa seremoniaan rakennetta ja juhlavuutta. Suunnittelutapaamiset puhujan kanssa hoidetaan kuitenkin etätapaamisina eivätkä esiintyjämme kättele. Ajantasaisia virallisia turvaohjeita noudatamme huolellisesti.

Palveluhinnastomme mukainen euron perusveloitus puhujapalvelusta on voimassa myös epidemian aikana. Milloin hautajaiset järjestetään kaksiosaisina siten, että puhujan toivotaan pitävän olennaisilta osin samansisältöisen puheen sekä saattotilaisuudessa että eri päivänä muistotilaisuudessa, yhteisveloitus tästä on 410 euroa. Kun molemmat tilaisuudet pidetään puhujan normaalilla toiminta-alueella, summa sisältää myös matkakulut.

Palvelualueemme

Suurin osa suomalaisista uskonnottomista asuu pääkaupunkiseudulla, ja sama pätee myös puhujiimme. Myös Tampereen seudulla on jo useita puhujia, ja näillä paikkakunnilla pidettäviin tilaisuuksiin löytyy lähes poikkeuksetta puhuja lyhyelläkin varoitusajalla. 

Muutamissa muissakin kaupungeissa on puhujia, joskin toistaiseksi harvakseltaan. Varmimmin puhujan saaminen näille paikkakunnille onnistuu, jollei tilaisuuden ajankohtaa ole vielä lyöty lukkoon, vaan päivälle ja kellonajalle on varalla vaihtoehto tai parikin. Joka tapauksessa  Vaasa-Joensuu-akselin eteläpuolella pidettäviin siviilijuhliin puhujaa kannattaa aina kysyä. 

Kun juhlatilaisuus pidetään esiintyjän omalla toiminta-alueella, matkakulut sisältyvät perusveloitukseen. Useat puhujistamme ovat valmiita tarvittaessa lähtemään myös oman toiminta-alueensa ulkopuolelle, jolloin perusveloituksen lisäksi tulee matkakuluja, mahdollisesti myös lisätyötunteja. Tutustu palveluhinnastoomme.

Palveluhinnasto

Puhujapalvelu

Perushinta hautajaisiin ja nimiäisiin on 310 €, häihin 360 €, joka sisältää:

 • puhujalta puheen/seremonian valmisteluun ja esittämiseen kuluvan työajan 8 työtuntiin saakka (mahd. lisätyötunnit à 25 €)
 • kirjallisen puhe-/seremoniakopion
 • mahdolliset seremoniaan kuuluvat todistukset
 • matkakulut puhujan omalla toiminta-alueella.

Milloin hautajaiset järjestetään kaksiosaisina siten, että puhujan toivotaan pitävän olennaisilta osin samansisältöisen puheen sekä saattotilaisuudessa että eri päivänä muistotilaisuudessa, yhteisveloitus tästä on 410 euroa.

Juhlamusiikki

Perushinta siviilihautajaisiin, -häihin ja nimiäisiin on 240 €, joka sisältää:

 • muusikolta seremoniaan kuuluvan musiikin valmisteluun ja esittämiseen kuluvan työajan 10 työtuntiin saakka (mahd. lisätyötunnit à 25 €) 
 • matkakulut muusikon toiminta-alueella.

Oman soittimen käytöstä peritään lisäksi kulukorvaus 25 €. Silloin kun soittaja myös laulaa tai laulaja myös soittaa, lisämaksu tästä on 60 €. 

Kirkollisiin ja vastaaviin tilaisuuksiin perushinta musiikista on 300 €.

Painotuotteet

Käsiohjelmat hautajaisiin (vain puhujapalvelun yhteydessä) voi tilata puhujan kautta tai suoraan toimistostamme.

Aloituskulut 3-sivuinen 30 € + à 0,50 €:
20 kpl = 40 €
30 kpl = 45 €
40 kpl = 50 €
50 kpl = 55 €

Lisäveloitukset à 5 €, jos käsiohjelmassa halutaan käyttää:

  • myös takasivua (esim. yhteislaulun sanoille)
  • omaa valo- tai muuta kuvaa (sähköisesti toimitettuna)

Toimitustapana nouto tai xxs-paketti sen voimassa olevan hinnan mukaan.

Muut painotuotteet löytää verkkokaupastamme:

 • Perheen omat juhlat -juhlakäsikirja (à 20 € toimituskuluineen)
 • todistuksia nimiäisiin ja hääjuhlaan (à 3 € + kartonkikannet à 9 € + toimituskulut kotimaassa 9 €)
 • adressit iloon ja suruun (à 15 € toimituskuluineen). 

Jäsenalennukset

Taustajärjestöjen (vapaa-ajattelijat, humanistit ja protulaiset) jäsenmaksunsa maksaneille jäsenille myönnetään puhujapalvelusta 30 € ja juhlakäsikirjasta 5 € jäsenalennus.

Jos juhlabudjetti on oikein tiukka, on uskonnottoman seremonian puhuja- ja musiikkikuluihin saatavissa tukea Vapaa-ajattelijain liitto ry:ltä liiton jäsenyhdistysten jäsenille. Tukea haetaan jälkikäteen lomakkeella, johon liitetään kopio laskustamme + tosite sen maksamisesta.

Hinnasto 1.7.2022- Perusveloitus Jäsenhinta*
Puhujapalvelu nimiäisiin

310€

280€

Puhujapalvelu häihin

360€

330€

Puhujapalvelu hautajaisiin

310€

280€

Musiikki siviilijuhliin

240€

240€

Musiikki muihin tilaisuuksiin

300€

300€

Lisämaksu laulusta / säestyksestä

60€

60€

Oman soittimen käyttökulut

25€

25€

Lisätyötunti

25€

25€

Pitkien matkojen matkakulut

0,40€ / km

(tai matkaliput)

0,40€ / km

(tai matkaliput)

Hinnat sisältävät arvonlisäveron (0 – 24 %).

Musiikkiesitykset

Pro-Seremoniat tarjoaa uskontokuntiin sitoutumattomien perheitten juhliin myös juhlamusiikkia. Palvelumme on aina yksilöllistä. Jokainen tilaisuus toteutetaan asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Muusikkomme pukeutuvat tilaisuuteen sopivasti ja valmistelevat esityksensä huolellisesti. Esiintyjämme ovat ammattimuusikoita, taitavia harrastajia tai musiikin opiskelijoita. Eri instrumenttien valikoima on suuri, ja todennäköisesti toiveenne pystytään toteuttamaan.

Pro-Seremoniain asiakkaalla on aina oikeus:

 • vapaasti valita esitettävät musiikkikappaleet
 • tarvittaessa saada muusikolta ehdotus esitettävistä kappaleista oman valinnan pohjaksi tai käyttöön materiaalia  (hautajaismusiikkia-lista)
 • maksuttomaan puhelin-/s-postineuvontaan
 • täsmälliseen ja kiireettömään palveluun juhlassa.

Asiasta tarkemmin voi lukea artikkelistamme Juhlamusiikista.

 

Puhujapalvelu

Pro-Seremoniat tarjoaa asiantuntevaa ja korkeatasoista palvelua uskontokuntiin sitoutumattomien perheiden juhliin häistä hautajaisiin, nimenannosta aikuistumiseen.

Palvelumme on aina yksilöllistä. Jokainen juhlaseremonia laaditaan asiakkaan toiveiden mukaisesti ja se koostuu vain osista, jotka hän itse hyväksyy. Puhujan rooli juhlassa on aina uskonnoton ja noudattaa humanistis-eettisiä periaatteita. Puhujan harkinnassa on päättää muutosesitysten hyväksymisestä – puhe on viime kädessä puhujan teos ja hänen on voitava seistä sanojensa takana.

Pro-Seremoniain asiakkaalla on aina oikeus:

 • vapaasti valita tai laatia itse seremoniansa
 • henkilökohtaiseen suunnittelutapaamiseen puhujan kanssa joko kasvotusten, puhelimitse tai sähköpostitse
 • maksuttomaan puhelin- tai sähköpostineuvontaan
 • tarkistaa seremonian tai puheen luonnos etukäteen ja esittää siihen muutoksia
 • saada muistoksi kirjallisina sekä seremonia (puhe) että siihen mahdollisesti kuuluvat todistukset
 • täsmälliseen ja kiireettömään palveluun juhlassa
 • vaikuttaa myös puhujan asuun niin halutessaan.

Hyvissä ajoin ennen juhlatilaisuutta puhuja käy tapaamassa asiakasperhettä. Suunnittelutapaaminen kestää yleensä 0,5-2 tuntia. Henkilökohtaisen, kiireettömän keskustelun avulla perhe voi varmistua, että puhuja on heille sopiva. Tämä puolestaan sekä saa heiltä aineistoa puheeseen että voi auttaa heitä esimerkiksi musiikin, seremonian ja koko tilaisuuden suunnittelussa. Tapaamisen jälkeen yhteydenpitoa jatketaan puhelimitse ja sähköpostitse, kunnes kokonaisuus on valmis ja juhlapäivä koittaa. Tilaisuuden jälkeen perhe saa muistoksi lopullisen puheen tyylikkäänä, kirjallisena kopiona.