Siviilijuhlat koronaepidemian aikana

Siviilijuhlat koronaepidemian aikana

Koronaepidemian tuomat rajoitukset näkyvät myös perhejuhlissa. Suvun ja ystäväpiirin kokoontumisista jää puuttumaan jotain olennaista, jos paikalle saadaan kutsua vain osa läheisistä. Elämänkaaren taitekohdat ovat kuitenkin tärkeitä myös poikkeustilanteissa, vaikka niiden juhlistamiseen silloin tarvitaankin tavallista enemmän luovuutta. Mahdolliset tarjoilut on parasta pitää yksinkertaisina ja esimerkiksi suosia valmiita annospaloja ja noutopöydän sijaan antaa tehtävään erikseen nimettyjen tarjoilijoiden jakaa niin syötävä kuin juotavakin. Käsidesiautomaateille on tarvetta myös yksityistilaisuuksissa ja niidenkin arkinen ilme voidaan niin haluttaessa somistaa tilaisuuden henkeen sopivaksi. Saattaapa joku näppärä kaaso tai kummi nostattaa juhlatunnelmaa myös askartelemalla hää- tai nimiäisväelle juhlan teemaa noudattavat kasvomaskit. Ja mikäli toisiaan seuraavista pandemioista syntyy yhteiskuntaamme uusi normaali, kenties muoti-ilmiöksi vielä nousevat vakavamminkin juhlavat, hautajaisteemaan soinnutetut hengityssuojaimet…?

Alla muutamia esimerkkejä tavoista, joilla siviilijuhlia voidaan järjestää turvasääntöjä noudattaen.

Tilaisuus ulkoilmassa

Jos epidemian silloinen vaihe ylipäätään sallii juhlien järjestämisen lämpimään vuodenaikaan, tartuntavaara pienenee jos tilaisuus järjestetään kokonaisuudessaan ulkosalla. Vaihtelevaan säähän on toki varauduttava esimerkiksi katosten ja sateenvarjojen avulla, ja luonnollisesti myös juhlan pukeutumiskoodi joustaa sääolojen mukaan. 

Etäosallistuminen

Globalisaation myötä olemme jo ehtineet tottua siihen, että joku juhlaväestä osallistuu tilaisuuteen etäyhteyksien varassa jopa toiselta puolelta maailmaa. Nyt näitä yhteyksiä on onneksemme mahdollista hyödyntää paljon suuremmassa mittakaavassa ja tuoda niiden avulla virtuaalisesti yhteen suurikin suku, joka ei koronakaranteenistaan voisi kokoontua samaan juhlahuoneistoon. Tilaisuus voi olla joko yksisuuntainen, jolloin etäosallistujat vain seuraavat tapahtumia videon välityksellä, tai siten interaktiivinen että koko juhlaväellä on fyysisestä sijainnistaan riippumatta tilaisuuden kulussa omat roolinsa ja puheenvuoronsa.

Ensin lähimpien kesken, myöhemmin koko joukolla

Joskus on tärkeää saada edes kaikkein läheisimmät heti koolle kasvotusten, ja jättää suosiolla isompi, varsinainen juhlatilaisuus järjestettäväksi myöhemmin sopivan tilaisuuden tullen. Näin ovat monet hääparit tähänkin asti tehneet: ensin virallinen siviilivihkiminen virka-aikana maistraatissa muutaman läheisen todistamana ja sitten kesäviikonloppuna varsinainen hääseremonia tahdotko-kysymyksineen koko suvun ja ystävien edessä. Ja koska maapalloistuminen on jo kauan vaikuttanut nimiäistenkin viettoon lähipiirin asuessa, opiskellessa, työskennellessä ja reppureissatessa jopa eri mantereilla, kaikkien vauvan läheisten saaminen koolle on normaalistikin usein vaatinut huomattavaa aikataulutusta ja toisinaan useamman eri juhlapäivänkin. Nyt koronatilanteessa toimii juhlan ykkösvaiheena esimerkiksi pieni videoitu seremonia, jossa vanhemmat julkistavat lapsensa nimen, ja jota sitten seuraavat kakkosvaiheen kunnon kalaasit, jahka tilanne on taas rauhoittunut riskiryhmillekin turvalliseksi. Juhlatunnelmaa ei varmasti laimenna, vaikka päivänsankari osallistuisi juhlaansa jo omin jaloin kontaten tai peräti juosten! 

Koronatilanteessa noudatettavaksi sopii myös jo pitkään yleistymässä ollut tapa, että vain vainajan lähimmät omaiset hyvästelevät hänet ennen tuhkausta ja varsinaiset hautajaiset saatto- ja muistotilaisuuksineen koko saattoväelle vietetään vasta uurnan äärellä. Etuna on, ettei uurnan kanssa ole rajoituksia paikan valinnassa, vaan käytettävissä on kappelien lisäksi laaja kirjo niin vuokrattavia juhlatiloja kuin esimerkiksi vainajan oma koti, kesämökki tai muu hänelle tärkeä paikka. Silloin kun saattotilaisuus halutaan pitää arkun äärellä voimassa olevista turvallisuusrajoituksista huolimatta, muistotilaisuus voidaan lykätä myöhempään ajankohtaan. Myös muistotilaisuuden paikan valinta on vapaa, järjestettiinpä tilaisuus ilman uurnaa tai sen kera. Uurnan asemesta tai lisäksi tilaisuudessa voi olla esillä vaikkapa valokuvia tai muuta vainajan yhteistä muistelua helpottavaa materiaalia.   

Puhuja- ja musiikkipalvelu poikkeustilanteessa

Pro-Seremoniain ammattitaitoiset puhujat ja muusikot ovat käytettävissä myös epidemia-ajan tilaisuuksissa tuomassa seremoniaan rakennetta ja juhlavuutta. Suunnittelutapaamiset puhujan kanssa hoidetaan kuitenkin etätapaamisina eivätkä esiintyjämme kättele. Ajantasaisia virallisia turvaohjeita noudatamme huolellisesti.

Palveluhinnastomme mukainen euron perusveloitus puhujapalvelusta on voimassa myös epidemian aikana. Milloin hautajaiset järjestetään kaksiosaisina siten, että puhujan toivotaan pitävän olennaisilta osin samansisältöisen puheen sekä saattotilaisuudessa että eri päivänä muistotilaisuudessa, yhteisveloitus tästä on 410 euroa. Kun molemmat tilaisuudet pidetään puhujan normaalilla toiminta-alueella, summa sisältää myös matkakulut.